Lazy sunday

Foto

Terwijl Charles op zondag nog een tweede poging heeft ondernomen om Thadranang Goemba te bereiken (met twee collega’s van RTC) ben ik samen met de kinderen thuis gebleven. Ze waren moe (school vraagt veel van ze) en een heerlijk luie zondag kan dan wel van pas komen om een beetje bij te komen. Raf, Fien en Kaat missen de OBS Binnenstad; de lieve juffen en meester die ze daar hebben en hun vriendjes. De pedagogische aanpak op school in Bhutan is toch echt anders: ze zijn streng. Ze trekken de kinderen soms aan de haren of geven een tik wanneer de kinderen iets fout doen. Hebben ze “correction work” en is dat niet op tijd af voor de pauze, dan moeten ze morning tea of lunch overslaan. Wij vinden dat dit echt niet kan en hebben het ook al aangekaart, maar het zit hier zo in het systeem. Corporal punishment staat overigens wel hoog op de agenda van de regering van Bhutan; ze willen het uitbannen. Maar dat gaat niet over een nacht ijs. Er is waarschijnlijk een hele generatie voor nodig.
IMG_8453

IMG_8468

IMG_6082

5 Replies to “Lazy sunday”

 1. wies

  beste allemaal, over jullie ervaringen lezend, de foto’s ziend… ik probeer me in te denken hoe het leven nu is voor jullie samen maar ook voor ieder apart. Heel veel groeten en alle goeds, Wies

  Reageren
 2. juf Nancy

  Gisteren hadden wij schoolreisje. Ik liep even binnen bij groep 6 om te kijken of iedereen er was. Een tafeltje was leeg. “Wie zit er aan dat tafeltje?”: vroeg ik. Het was het tafeltje voor Raf. Of hij helemaal niet weg is en iedereen op hem zit te wachten. We hebben toen even over de blog gepraat en het bleek dat veel kinderen het volgen.
  Groetjes Nancy

  Reageren
  • chbollen Auteur van dit bericht:

   Lieve Nancy,
   Wat een ontzettend lief en leuk berichtje. Precies wat Raf zo nu en dan nodig heeft om te horen. Volgens mij heb je dat heel goed in de gaten. Bedankt! Raf doet het goed hier. We hebben een leuke tijd. Maar uiteraard mist hij zijn vriendjes en vriendinnetjes uit groep 6!

   Groetjes, Maaike

   Reageren
 3. jkalse

  hallo maaike en charles,
  ja dat wordt wel even wennen aan een ander systeem van lesgeven en motiveren. het zal inderdaad nog wel een lange tijd duren voordat dat uitgebannen zal zijn . wij hopen dat de kinderen hetr toch als iets positiefs zullen weten te ervaren en dat ze ook over hun heimwee heen komen.
  liefs ine en joep

  Reageren
 4. jules

  Lieve allemaal,
  Wat is het weer fijn om jullie berichten te lezen. Jules had op school al gehoord over de foto’s met traditionele kledij en kan niet wachten om Raf ‘in een jurk’ te zien. Jules mist Raf heel erg. Hij vindt het lastig om met andere kinderen af te spreken en speelt het liefst met zijn broer en diens vrienden. Gelukkig zijn de andere jongens uit de klas erg lief en komen ze toch nog vaak over de vloer. Ik heb Jules ook al een paar keer horen zeggen dat januari niet meer zo heel ver weg is. In de klas, met juf Juliska en meester Thomas in het heel leuk. En er zitten inmiddels nog wat meer kinderen in de klas, die zijn na de vakantie ingestroomd.
  Heeft Raf misschien zin om binnenkort te Skypen? Laat maar weten wat goed uitkomt, dan gaat we het regelen.
  Veel liefs en blijf bloggen 🙂 van Bas, Mariette, Max, Jules en Cathalijne

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *